Nieuwe projecten

Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/vhosts/wieltjesgracht.be/httpdocs/includes/file.phar.inc).

Nieuwe projecten

Van Minderbroederkapel tot herstelverblijf

Het terrein , waarop het Woonzorgcentrum Wieltjesgracht is gevestigd, kent minstens een 800-jarige geschiedenis met een zeer gediversifieerd karakter. De gronden en  gebouwen , in de Lange Torhoutstraat 29 te Ieper, werden oorspronkelijk gebruikt door de Ieperse bruggraven in de 12de en 13de eeuw. Het is op deze gronden dat rond 1245 het klooster van de Minderbroeders ingeplant werd.

In  1794 werd Ieper bij Frankrijk ingelijfd  en werd de Recollettenkerk (recollet is een gereformeerde minderbroeder) omgevormd tot een “Temple de Bienséance. Later werd het terrein herschapen tot een groentenhof en stedelijke blekerij om de was te bleken. Deze rustige toestand zou echter niet blijven . Vanaf 1840 was er dringend nood aan een nieuw krankzinnigengesticht. In 18463 werd het volledige terrein door het stadbestuur afgestaan aan het Bestuur van de Burgerlijke Godshuizen (het latere OCMW)

Het gebouw in de Torhoutstraat werd in februari 1912 geteisterd door een zware  brand. De oorlog van 1914-18 heeft de gebouwen verder grotendeels vernield. Na de Eerste wereldoorlog kon het O.L._Vrouwehospitaal , vroegere gelegen op de grote markt van Ieper moeilijk terug heropgebouwd worden. In 1922 werd het hospitaal gebouwd op de terreinen van het vroegere krankzinnigengesticht. Dit O.L.Vrouwehospitaal met het klooster OLV Gasthuis zou als ziekenhuis dienst doen tot 1989.

Daarna deed het dienst als rust- en verzorgingstehuis .
In juni 2004 werd de nieuwe gebouwen van het huidige woon- en zorgcentrum in gebruik genomen en werden de vroegere gebouwen van het ziekenhuis afgebroken met uitzondering van de kapel en het vroegere klooster, nu een dagverzorgingscentrum.
Op de plaats van het “moederhuis” wordt nu in het verlengde van het huidige woonzorgcentrum een herstelverblijf opgetrokken.

Bij de archeologische opgravingen werden resten van bouwwerken en potscherven  van de tweede helft van de 13de eeuw teruggevonden. Een waardevolle aardewerk , waaronder een intacte kruik en restanten van een pottenbakkerij kwamen aan de oppervlakte. Daarnaast waren er restanten te zien van en waterput uit de 16e eeuw en post-middeleeuwse kelders met intacte spaarbogen. De huidige bouwwerken situeren zich boven deze archeologische opgravingen en de vroegere wandelgangen van  Minderbroederkapel.

Maar de tijd is niet blijven stilstaan en het woonzorgcentrum Wieltjesgracht is voortdurend in ontwikkeling.

In juni 2004 werd het nieuwe woonzorgcentrum Huize Wieltjesgracht feestelijk geopend. Het rusthuis had toen een capaciteit van 90 bewoners. De ouderenzorg staat op zich niet stil en steeds meer ouderen zijn op zoek naar een oplossing, daarom werd in 2010 reeds beslist om uit te breiden met woonunits om zo tegemoet te komen aan de groeiende wachtlijsten. Hierdoor kunnen vandaag 106 bewoners aangenaam vertoeven in het woonzorgcentrum.

De Vereniging OCMW Wieltjesgracht onder het voorzitterschap van Mevr Marieke Cloet heeft  in samenspraak met de VZW Wieltjesgracht onder het voorzitterschap van Geert Derycke beslist om ook aan te bouwen aan de andere zijde van het woonzorgcentrum en om zo  in een eerste fase 15 kamers bij bijhorende leefzalen bij te bouwen. Hiermee komen we de toenemende vergrijzing en bieden we een gedifferentieerd aanbod van zorg .  Dit erkend herstelverblijf zal dan ook tegemoet komen aan de stijgende vraag  om na een korte revalidatie terug te kunnen keren naar de thuissituatie. Dit aanbod speelt dan ook volledig in op de recente ontwikkelingen in de eerstelijnszorg, waar zo lang mogelijk thuiswonen en liefst in een eigen regio hoog in het vaandel staan.

De eerste steenlegging van deze nieuwe uitbreiding vond plaats op donderdag 4 oktober om 18u30 in aanwezigheid van de raad van bestuur van de Vereniging OCMW Wieltjesgracht,, Ing –architect Toon Breyne en de directie van het woonzorgcentrum. Er wordt verwacht dat de bouw eind 2019 in gebruik zal kunnen genomen worden.