Week van de handhygiëne 8 tot 14 oktober 2018

Deze week is het 'week van de handhygiëne'. Een actie georganiseerd door de CRA-werkgroep waaraan diverse rusthuizen deelnemen. Tijdens deze week willen we het belang van een goeie handhygiëne benadrukken in de strijd tegen infectieziektes. Binnen VZW Wieltjesgracht wordt er diverse campagnemateriaal ter beschikking gesteld voor de bewoners/gebruikers, bezoekers, personeelsleden en vrijwilligers.

Onze personeelsleden krijgen de kans om tijdens deze week hun handhygiëne correct te leren toepassen mbv een handhygiëne-kit. Ook kunnen ze diverse info en studiefilmpjes raadplegen op onze computers en is er een e-learningtool ter beschikking gesteld. Gedurende deze week nodigen we onwillekeurig enkele medewerkers uit om deze e-learningtool onder toezicht in te vullen + gebeuren er diverse controles op vlak van de basishygiëne (geen juwelen thv onderarmen en handen, geen kunstnagels, geen lange nagels, propere handen, wonden afdekken).  Zorgverleners dienen een goeie handhygiëne toe te passen maar ook is het een meerwaarde dat de bewoners en bezoekers het belang hiervan inzien. Dit zodat ze zelf aandacht hebben voor hun eigen handhygiëne maar ook dat ze zorgverleners kunnen aanspreken als ze zien dat de handhygiëne niet naar behoren wordt uitgeoefend. Daarom heeft men de mogelijkheid om de techniek in te oefenen aan onze oefentafel die op iedere afdeling te vinden is. 

Daarnaast werd er een quiz opgemaakt voor de bewoners die de medewerkers van de ergo zullen overlopen als  activiteit. In deze quiz wordt naast handhygiëne, ook griep in kaart gebracht. Reden hiervoor is dat de griep ook voor de deur staat waarin we ter preventie het griepvaccin aanraden + dat een goeie handhygiëne zeker een meerwaarde biedt in de preventie tegen infectieziekten.